2009-09-21 15:12:29• hírek • Parajdi Andrea

Hol szállítsák a szemetet?

Elvben hozzájárultak a megyei tanácsosok keddi ülésükön, hogy a megyei hulladéklerakó bekötőútja a Nagykárolyt és Szatmárnémetit összekötő országúttól vezessen Szamosdob felel. Továbbá elfogadtak két leadás előtt álló határon átívelő pályázatot is.

A Szatmár Megyei Hulladékgazdálkodási projekt eredeti tervében azt hagyták jóvá a tanács tagjai, hogy Zsadányon át 4,5 kilométeren vezessen a bekötőút a megyei hulladéklerakóhoz. Ez az elképzelés Szatmárnémeti szempontjából előnytelen lett volna, ugyanis azt a nyolc kilométeres szakaszt, ami a municípiumból Zsadányra vezet szintén hulladékszállításra használták volna.

Emiatt úgy döntöttek, hogy az eredeti 4,5 kilométeres bekötőutat 7,5 kilométeren valósítják meg, amely egy másik útvonalon a Nagykárolyt és Szatmárnémetit összeköt országúttól vezetne a megyei szeméttelephez. Ez az útvonal nem érint települést, Szamosdobnak is csupán egy gyéren lakott részén halad át, így a rendszeresen érkező szemétszállító autók nem zavarnak senkit.

A Megyei tanács keddi ülésén a tanácsosok elvben hozzájárultak az elképzeléshez, így most már elkezdődhet a tervezési stádium. A kivitelezés csupán akkor indulhat, ha a későbbiekben a tervekről is pozitívan dönt a tanács, valamint ha elfogad egy partnerségi szerződést a Szamosdobi Önkormányzattal.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Területfejlesztési Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, nem csupán egy bekötőút létesítésén gondolkodnak, hiszen költségcsökkentést jelent ha több oldalról is megközelíthető a szemétlerakat. - A Regionális Operatív Program keretében letettünk már egy pályázatot, ebből a finanszírozásból kiépítenénk egy utat a hulladéklerakó és Nagymajtény között. A projekt átment az elbíráláson, így elképzelhető, hogy jövőre a finanszírozást is megkapjuk - tájékoztat Pataki.

Mint értesültünk a Megyei Hulladékgazdálkodási projekt megvalósítása a szerződésbe foglalt terminusok szerint halad, s ha az időjárás is megengedi novemberben az első „kapavágás" is megtörténik, aztán tavasszal teljes gőzzel zajlik majd a kivitelezés.


Pataki Csaba, a Szatmár Megyei területfejlesztési Igazgatóság vezetője
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei területfejlesztési Igazgatóság vezetője


A szeptember 21-i tanácsülésen ugyancsak elfogadása került két határon átívelő projekt, amelyet a magyar-szlovák-ukrán-román jószomszédi program keretében kíván benyújtani a megye. Az egyik pályázattal - amelyet Kárpátaljával közösen készítettek elő - turizmusfejlesztésre próbálnak finanszírozást nyerni. A projekt keretében többféle népszerűsítő anyagot készítenének, közös konferenciákat tartanának, ahol szakemberek egyeztethetnének arról, hogyan lehetne kihasználni a két térség természeti adottságait, a jótékony hatású termálvizeket - tájékoztatott Pataki Csaba. A projekttel Szatmár megye 170 ezer eurót szerezhet meg turizmusfejlesztésre.

A másik pályázat a megújuló energiák hasznosítására irányul, amelyet Szatmár megye az ukrán és magyar féllel közösen készített elő. A projekt keretében olyan képzéseket tartanának, ahol szakemberek, az Önkormányzatoknak dolgozó építészek, engedélyező hatóságok képviselői ismerkedhetnének meg a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeivel. A projekt továbbá tartalmazza három közintézmény energetikai tanulmányának az összeállítását, amely biztosítja a megújuló energiákkal való felújítást. A projekt által megyénk érintő 114 ezer euró támogatásban részesülhet.

Mindkét pályázatot szeptember 22-én, szerdán nyújtják be, körülbelül három hónap múlva derül ki, hogy nyernek-e finanszírozást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: